Curry i matlagning
 


Vad är curry?

Curry är inte som många tror en typ av krydda, utan ett namn på en blandning av många kryddor. Curry är heller inte endast den gula torra curryn.

När du smakar en curry rätt så smakar du på ca 15 olika kryddor!

Thai-curry brukar i huvudsak bestå (beroende på röd, grön, gul curry) av bla citrongräs, chili, koriander, kummin, lök, vitlök, peppar osv. Dessa ingredienser lägger man sedan i en mortel och bankas samman till en pasta.

Hur tillagas curryn?

De flesta curryrätter tillagas med kokosmjölk. Kokosmjölken värms upp så att currypastan kan smälta. Det bildas en härlig kombination utav stark curry och mild kokosmjölk. Till denna blandning lägger man sedan i kyckling, nötkött eller fläskfile. Köttet som man lägger i drar i sig, likt en marinering, den mildstarka curryblandningen. Detta är en egenskap som man inte får utav direkt stekning av köttet, eftersom det nästan direkt bildas en stekyta på köttet som gör det svårare för smak att tränga in. När köttet sedan har puttrat ett tag så brukar man lägga in andra färska kryddor, så som limeblad och färsk basilika. Sist lägger man in grönsaker, dessa kokas med endast kort stund, eftersom man vill behålla dess spänst och fräschet.

 
 
 
 

 
     
info@thaicatering.se